“Het is mooi als je precies weet wat je aan elkaar hebt”
Een BHV’er (bedrijfshulpverlener) zet zich vrijwillig in om als hulpverlener als eerste ter plaatse te zijn bij een ongeluk of calamiteit op de werkvloer. De GP Groot groep telt 240 medewerkers die zich hebben toegelegd op de taken van een BHV’er. En omdat het op 6 november de Dag van de BHV is, is het de hoogste tijd om onze BHV’ers in het zonnetje te zetten en ze te bedanken voor het belangrijke werk dat zij doen.
Joost Kruijver, machinist hout recyclinginstallatie (HRI) bij Sortiva: “Ik ben begonnen als BHV’er toen ik als twintiger bij een verpleeghuis werkte, omdat ik dat interessant vond. Dat waren andere tijden, toen was het bijvoorbeeld nog niet verplicht om BHV’ers in huis te hebben. Mijn diploma stond op het punt te verlopen toen ik twee jaar geleden bij GP Groot kwam werken, maar er werd mij direct de mogelijkheid geboden om de cursus weer op te pakken. Zodoende ben ik nog steeds BHV’er en zolang het kan, wil ik het ook blijven doen.”
Joost vertelt over de ontwikkelingen die hij in de loop van de jaren heeft gezien op het gebied van BHV: “Inmiddels is het niet alleen verplicht voor ieder bedrijf, maar is de beschikbare techniek ook steeds beter geworden; een AED is bijvoorbeeld een prachtige uitvinding. Sommige procedures zijn dan ook veranderd met de jaren, zo gaat verbinden niet meer met vette watten. En er wordt meer gestuurd op actiegericht handelen om zo min mogelijk tijd te verliezen bij levensbedreigende situaties. Allemaal goede ontwikkelingen!”
Is er na zoveel jaar ervaring nog wel iets bij te leren over BHV?
“Tijdens iedere cursus leer ik wel weer iets nieuws en is het goed om je kennis op te frissen. Onlangs hadden we een reanimatie van een collega en dat is in het echt natuurlijk heel anders dan oefenen tijdens een cursus. Toch zit die training in je systeem en zodra het nodig is om in actie te komen, denk je er op dat moment niet over na en weet je precies wat je moet doen. Bij de reanimatie heb ik samen met een collega de AED aangesloten en iedere BHV’er die erbij was deed een relevante handeling, niemand liep in de weg. Door de trainingen weet je precies wat je aan elkaar hebt.”
Het voordeel is dat je als BHV’er ook alle kennis mee naar huis neemt. Onlangs kon ik iemand helpen die bij mij in het dorp was aangereden op haar fiets. Je kunt altijd iets doen, ook al is het maar een hand vasthouden.”
Hoewel het fijn is om zo op elkaar ingespeeld te zijn, heeft Joost niet veel andere ernstige gevallen meegemaakt als BHV’er: “Het komt wel eens voor dat iemand met zijn vinger tussen een containerdeur komt, of dat iemand toch even verbonden moet worden. Gelukkig is er altijd genoeg hulpverlening ter plaatse. Het voordeel is dat je als BHV’er ook alle kennis mee naar huis neemt. Onlangs kon ik iemand helpen die bij mij in het dorp was aangereden op haar fiets. Je kunt altijd iets doen, ook al is het maar een hand vasthouden.”
Sortiva is een samenwerking van GP Groot en HVC.