Nog maar: dagen

Dag van de BHV op 3 november 2025

Het Oranje Kruis

Onze missie: in 2030 is er altijd iemand in de buurt die eerste hulp kan, durft en gaat verlenen

Nederland een stukje veiliger maken, dat is wat Het Oranje Kruis wil. Daarvoor helpt het dat er mensen in de buurt zijn die weten wat ze moeten doen in noodsituaties. Ook bij niet-levensreddende handelingen. Het Oranje Kruis speelt hierin een belangrijke rol door het onafhankelijk certificeren van EHBO’ers. Dit jaar sluit Het Oranje Kruis zich voor het eerst aan als supporter van de Dag van de BHV, een samenwerking die beide partijen dichter bij hun gezamenlijke missie brengt: een veiliger Nederland, zowel thuis als op het werk.

Al 115 jaar veiligheid voorop
Het Oranje Kruis bestaat al 115 jaar en werd opgericht met een duidelijke missie: het bevorderen van eerste hulp in Nederland. Wat begon met het voorschrijven van EHBO-handelingen, is uitgegroeid tot dé autoriteit op het gebied van EHBO binnen Nederland. Hoewel Het Oranje Kruis geen opleidingsinstituut is, biedt het wel lesmateriaal, zoals het bekende Oranje Kruis-boekje en e-learningmodules. Vooral opleiders maken daar dankbaar gebruik van.
“Wij geven zelf geen opleidingen, maar met de certificering toetsen we of EHBO’ers goed zijn opgeleid. Deelnemers leggen een examen af en krijgen een diploma. Dat geeft vertrouwen om te handelen”, vertelt Francine van Egmond, Coördinator marketing, communicatie en relatiemanagement bij Het Oranje Kruis. “Onze missie is dat er in 2030 altijd iemand in de buurt is die eerste hulp kan, durft en gaat verlenen. Het zou mooi zijn als er in ieder huishouden iemand is die eerste hulp kan verlenen en weet wanneer 112 te bellen.”

Niet-levensreddende handelingen
Waar een eerstehulpverlener daadwerkelijk levens kan redden, zijn het ook de niet-levensreddende handelingen die ertoe doen. Van een eenvoudige pleister plakken tot het aanleggen van een drukverband of het koelen van een brandwond; het zijn acties die niet altijd levens redden, maar wel grote impact kunnen hebben op het herstel van een slachtoffer. “Niet-levensreddende handelingen worden soms onderschat, maar ze zijn van groot belang”, benadrukt Francine. “Denk bijvoorbeeld aan het stabiliseren van iemand met een botbreuk of het verzorgen van kleine verwondingen voordat professionele hulp ter plaatse is. Deze handelingen kunnen een wereld van verschil maken.”
Deze kennis en kunde is ook belangrijk voor BHV’ers. Door hun aanwezigheid op de werkvloer dragen BHV’ers bij aan een snelle en adequate reactie bij incidenten. De overlap tussen BHV en EHBO maakt de samenwerking tussen Het Oranje Kruis en de Dag van de BHV dan ook bijzonder waardevol.

De kracht van samenwerking
Met de Dag van de BHV wordt elk jaar stilgestaan bij het belang van bedrijfshulpverlening in Nederland. “Wij zijn heel blij dat er BHV’ers zijn”, zegt Francine. “Het feit dat er op werkplekken mensen aanwezig zijn die basiskennis van EHBO hebben, helpt ons enorm om onze missie te bereiken. BHV’ers spelen een belangrijke rol in het creëren van een veiliger werkklimaat en dat is precies waar wij ook naar streven. Het ondersteunen van de Dag van de BHV sluit dan ook mooi aan op onze visie.” Uiteindelijk is veiligheid iets wat we samen moeten waarborgen. Met de hulp van organisaties als Het Oranje Kruis en de inzet van BHV’ers, komen we steeds dichter bij dat doel. Of je nu een BHV’er bent, of iemand die simpelweg wil bijdragen aan de veiligheid van anderen: onthoud dat elke handeling telt. Samen maken we Nederland veiliger!

Hulde aan onze supporters
Wij zijn trots dat Het Oranje Kruis zich als supporter aan de Stichting Dag van de BHV heeft verbonden. Zij ondersteunen ons door belangeloos hun expertise en kanalen in te zetten om de Dag van de BHV op de kaart te zetten.

    Cart