Nog maar: dagen

Dag van de BHV op 3 november 2025

Abdelmaiyd Salah: BHV’er van het Jaar 2022

BHV’er van het Jaar 2022: Abdelmaiyd Salah, gefeliciteerd!

Abdelmaiyd Salah, werkzaam bij Rijkswaterstaat op de afdeling Centrale Informatie Voorziening in Delft, werd verkozen tot BHV’er van het jaar 2022. Hij redde het leven van zijn collega door de Heimlich-greep toe te passen. Bovendien heeft hij tijdens corona extra op kantoor gewerkt, waardoor hij veilig werken mogelijk maakte voor collega’s die echt niet thuis konden werken. Op een positieve manier draagt hij het belang van BHV uit in de organisatie.

Abdelmaiyd werd door maar liefst vijf collega’s genomineerd, waaronder Atie Steendijk: “Door adequaat en professioneel in te grijpen, heeft Maiyd mijn leven gered. We hadden een etentje met de OR waar wij beiden deel van uitmaken, toen ik me verslikte in een stukje vlees. Wat ik ook probeerde, water drinken, hoesten, het bleef muurvast zitten. Ik was compleet in shock en de mensen om mij heen ook. Toen greep Maiyd in, wat heel moedig was. De Heimlich-greep is echt een lastige ingreep, je moet weten wat je doet. Na de ingreep zijn we allemaal verdergegaan met eten, zonder het te hebben over wat er was gebeurd. Pas een tijdje later kwam het besef dat als hij niet had ingegrepen, ik hier nu niet meer zou zijn.”

Deze heldhaftige actie, in combinatie met zijn dagelijkse inzet als bedrijfshulpverlener, overtuigde de jury. Abdelmaiyd Salah heeft laten zien dat hij ook buiten de werkvloer zijn BHV-kwaliteiten inzet. Dat past mooi bij het thema van dit jaar: “‘Werk, thuis, op straat: hoe veilig ben jij’.

Goed doel 2022: Slachtofferhulp Nederland

Voor de cheque die Abdelmaiyd Salah als BHV’er van het Jaar aan een goed doel mocht uitreiken, koos hij Slachtofferhulp Nederland.

Petra Bertelink van Slachtofferhulp vertelt: “We spreken bijvoorbeeld met slachtoffers van verkeersongevallen, die geholpen zijn door omstanders, vaak BHV’ers. Soms ook helpen we de helpers: mensen die het moeilijk hebben met een incident waarbij ze zelf gereanimeerd hebben of iemand hebben opgevangen tot de professionele hulpdiensten kwamen. Dat gaat je soms niet in de koude kleren zitten.”

Slachtofferhulp Nederland staat klaar voor slachtoffers van strafbare feiten, verkeersongevallen of calamiteiten met emotionele steun, praktische adviezen en juridisch hulp in het strafproces. Dat doen wij op onze vele locaties door het land, maar onze hulp is ook telefonisch en online. Op onze website staan veel adviezen en praktische tips: Slachtofferhulp.

Speciale vermelding voor de 2e en 3e plaats!

De tweede plaats is voor Iris Teeuw, werkzaam bij Coöperatie VGZ. Deze zeer actieve BHV’er laat zien hoe belangrijk BHV op afstand is in deze tijden van hybride werken. Tijdens een Teamsmeeting ziet Iris dat een collega onwel wordt en niet meer reageert. Ze heeft direct de ambulance erheen gestuurd en een nabij wonende collega en vriendin van het slachtoffer ernaartoe gestuurd om de deur open te doen. Iris heeft heel snel en adequaat gehandeld, waardoor de hulpdiensten snel bij de medewerker waren. Met deze BHV’er ben je echt overal veilig: op het werk én thuis!

De derde plaats gaat naar Marcel Visje, werkzaam bij het Dijklander Ziekenhuis. Hij is al lange tijd BHV’er. In 1980 is de brandpreventieploeg opgericht in het toenmalige streekziekenhuis in Hoorn en in 1987 heeft Marcel het diploma brandwacht 2e klas gehaald. Marcel heeft zich samen met het team ingezet bij branden, stormen, stroomstoringen, legionellabesmettingen, reanimaties en het veiligstellen van de landingsbaan voor de traumahelikopter. Marcel gaat binnenkort met vervroegd pensioen en dus stopt hij na ruim 41 jaar met de BHV-werkzaamheden die hij altijd naast zijn dagelijkse werk deed. Marcel heeft altijd met veel plezier zich ingezet om een steentje bij te dragen aan de veiligheid van het ziekenhuis. Een BHV’er waar je echt op kon rekenen!

    Cart