Wij zijn hier écht dankbaar voor!
WINTERSWIJK – Maartje Leppink (18) en Daniello Zeijseink (20) uit Winterswijk konden niet wachten tot hun achttiende verjaardag. Waarom? Ze sprongen klokslag twaalf uur op om zich aan te melden als burgerhulpverlener. “Tijdens mijn opleiding hoorde ik dat veel reanimaties in Nederland niet succesvol zijn. Dat komt omdat het soms wat langer duurt voor een ambulance aanwezig kan zijn, en bij een hartstilstand heeft het slachtoffer die minuten niet. Burgerhulpverleners kunnen daar een grote verandering in aanbrengen. Dat kun je pas worden vanaf je achttiende, dus we schreven ons allebei op onze verjaardag om klokslag twaalf uur in.”
Met dank aan Achterhoek Nieuws (Noa Staverman) zetten we deze twee burgerhulpverleners graag in het zonnetje!
Daniello Zeijseink omschrijft zowel zichzelf, als zijn vriendin als echte zorgmensen. “Mensen helpen zit in ons hart. Maartje volgt een opleiding om in de zorg te gaan werken, en ik wilde altijd al op de ambulance zitten.” Tijdens zijn studie beveiliging kreeg hij ook les in EHBO. “De docent was ex-trauma arts. Zij was ook burgerhulpverlener. Ze legde uit wat dat precies inhield en hoe je je daarvoor kon aanmelden. Ik heb me zo snel mogelijk aangemeld, en mijn vriendin hiermee aangestoken.” Nu is Daniello al meer dan twee jaar actief als burgerhulpverlener, en Maartje iets meer dan een half jaar.
Wel helpen, maar zonder AED
Samen burgerhulpverlener zijn beviel het stel goed. Ze maakten een bordje op de achterkant van hun fiets met de tekst: ‘Burgerhulpverlener reanimatie. Fiets laten staan.’ Een zelfgemaakt bordje, maar toch belangrijk volgens Daniello. “Bij een oproep gaat het echt om leven of dood. We fietsen ontzettend snel, en halen waar mogelijk mensen in. Het bordje op de fiets geeft de reden daarvoor aan, zodat mensen om ons heen enigszins rekening kunnen houden met ons. Ook is het belangrijk dat onze fietsen vrij blijven staan, en niet zomaar weggehaald worden. Dat bordje is daarom van groot belang.”
Maartje benadrukt hoe belangrijk iedere minuut is. “Als iemand zes minuten buiten bewustzijn is, kan dat al een grote mate van hersenschade veroorzaken. Wij zijn er meestal sneller dan de politie of de ambulance, dus ons werk is erg belangrijk.” Maar het stel had één groot probleem: ze hadden geen eigen AED, het apparaat waarmee ze mensen met een hartstilstand kunnen redden. “Die apparaten zijn erg prijzig. Hierdoor zijn we vaak enkele minuten kwijt aan het ophalen van een AED, terwijl we die minuten nou juist nodig hebben.” Maar daar kwam op een onverwacht moment toch verandering in.
Een middag vissen veranderde in een middag vol geluk
Nietsvermoedend fietsten Maartje en Daniello op 6 augustus naar de supermarkt. “We gingen die middag vissen, dus gingen we nog snel even iets te drinken halen.” Daniello bleef buiten bij de fietsen wachten, want met alle visspullen naar binnen gaan was geen optie. “Niet veel later kwamen er een man, een vrouw en een kind naar de fiets van Maartje gelopen. Ze spraken over onze fietsen met elkaar. Ik vroeg aan ze of ik ze ergens mee kon helpen, omdat de fiets bij mij hoorde.”
De man bleek Hans Sloot uit Ridderkerk te zijn. Hij had veel belangstelling voor de bordjes, en hoorde dat Daniello en Maartje burgerhulpverleners zijn. “Hebben jullie dan ook een eigen AED?” vroeg hij. Daniello legde uit dat dat niet het geval was, voor nu was dat te prijzig. “Hans liep de supermarkt in, haalde een pen en drukte een briefje in mijn hand. Hierop stond zijn e-mailadres. Hij zei tegen ons dat we hem een mail mochten sturen, omdat hij ons graag een AED wilde schenken. We stonden hier enorm versteld van.”
Maartje en Daniello bedankten Hans enorm, en vertrokken richting het viswater. Hier stuurden zij uiteindelijk het mailtje. En zoals beloofd, is op 17 augustus de AED geleverd. “We zijn hier écht dankbaar voor. We kunnen mensen nu sneller en beter helpen.”
“We zijn hier écht dankbaar voor. We kunnen mensen nu sneller en beter helpen.”
Wat is een burgerhulpverlener eigenlijk?
Een burgerhulpverlener is iemand die bij een noodsituatie, zoals een hartstilstand, kan helpen voordat de ambulance arriveert. “In principe kan iedereen burgerhulpverlener zijn, zolang je maar een reanimatiecursus hebt gehad en weet hoe je met een AED werkt.”
“Er zijn dagelijks veel reanimaties nodig in Nederland, maar vaak duurt het te lang om die mensen te bereiken. Hier heeft HartslagNu een plan voor bedacht. HartslagNu is een systeem dat burgerhulpverleners oproept bij een hartstilstand in de buurt. Als iemand 112 belt omdat iemand een hartstilstand heeft, stuurt HartslagNu een melding naar de burgerhulpverleners die in de buurt zijn van het slachtoffer. Hiermee zorg je ervoor dat er sneller iemand aanwezig is en de overlevingskans groter wordt. Het is een ontzettend belangrijk en goedlopend systeem dat ook veel goede resultaten laat zien.”
Bron: Achterhoek Nieuws, achterhoeknieuws.nl/nieuws/zorg/493808/bijzonder-geschenk-voor-maartje-18-en-daniello-20-we-zijn-hie